Διερεύνηση, διαφορική διάγνωση και προτάσεις θεραπείας σχετικές με την ανοιχτή περίθαλψη και τις συνθήκες εργασίας,που επικρατούν σ’αυτήν.

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης στις ημέρες μας είναι αναγκασμένος να διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και νόσων με έναν πολύ γρήγορο ρυθμό. Συγχρόνως το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας δέχεται συνεχώς νέες κατευθυντήριες οδηγίες από τον επιστημονικό περίγυρο σχετικά με τις προτεραιότητες και τον τρόπο δράσης. Σε έναν επαγγελματικό χώρο τόσο μεταβαλλόμενο και με τόσο μεγάλο εύρος μπορεί να είναι δύσκολο να συγκρατεί στη μνήμη του κάποιος όλες αυτές τις πληροφορίες. Η ταχεία ανάπτυξη των γνώσεων και οι μεταβολές στην αντιμετώπιση έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που σήμερα αντενδείκνυται, να αποτελεί αύριο την πιο Μοντέρνα Θεραπεία.

Η Ιατρική στην Πράξη αποτελεί μία περιγραφή της υγειονομικής περίθαλψης από την οπτική γωνία της ίδιας της περίθαλψης. Το περιεχόμενο της Ιατρικής στην Πράξη έχει τη μορφή ενός ‘’Μνημονικού’’ ευρετηρίου για τη διερεύνηση των ασθενειών, τις διαφορικές διαγνώσεις και τις προτάσεις θεραπείας, που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και τις δικές της επαγγελματικές συνθήκες.


Ο ΧΩΡΟΣ ΜΑΣ

ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Διονύσιος Ε. Κυρμιζάκης
  Ενστερνίζομαι όλα τα παραπάνω και θεωρώ πως το βιβλίο και το ότι υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή το κάνει πολύτιμο για τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους συναδέλφους κάθε ειδικότητας.
  Διονύσιος Ε. Κυρμιζάκης
  Πρώην Διευθυντής ΩΡΛ Γ.Ν. Ημαθίας
 • Αργύρης Αργυρίου
  "Δεν είναι για να το διαβάσεις μια φορά αλλά για να το χρησιμοποιείς ΚΑΘΕ μέρα."
  Αργύρης Αργυρίου
  Ειδικός οικογενειακός - γενικός γιατρός
 • Αντώνιος Μανιάτης
  "Ένα χρήσιμο, έγκυρο ιατρικό εγχειρίδιο για κάθε νέο γιατρό, που επιθυμεί να προσφέρει με ασφάλεια τις ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς του."
  Αντώνιος Μανιάτης
  Καθηγητής ιατρικής

Κριτική στο περιοδικό Ιατρικά Θέματα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Η ιατρική στην πράξη. Συλλογικό έργο, μετάφραση Κ. Αναστασιάδης. Τόμοι 2, σελ. 1409.Εκδόσεις Ιατρική Πράξη online. ISBN 978-618-83792-2-0.

Πρόκειται για ένα δίτομο επιστημονικό εγχειρίδιο,1.409 σελίδων, μετάφραση από τον Γενικό Ιατρό Κωνσταντίνο Αναστασιάδη του σουηδικού βιβλίου Praktisk Medicin. Το σύγγραμμα απευθύνεται στους ιατρούς που ασκούν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και ασθενειών. Οι διαφόρων ειδικοτήτων συγγραφείς διαπραγματεύονται το αντικείμενο σε είκοσι επιμέρους κεφάλαια κατά τα συστήματα του οργανισμού. Καθώς οι συγγραφείς ταξινομούν την ύλη με βάση τα συμπτώματα, αλλά και τα νοσήματα, όπως είναι επόμενο, δεν αποφεύγεται μία δυσχέρεια στην επιλογή του αναγνώστη πώς θα αναζητήσει τις επιθυμητές ιατρικές πληροφορίες. Αυτό βεβαίως μπορεί να είναι και πλεονέκτημα του βιβλίου όσον αφορά την πληρότητά του. Η μετάφραση είναι πολύ καλή και η γλώσσα προσεγμένη.

Για κάθε πάθηση το εγχειρίδιο παρουσιάζει με συντομία ορισμούς, αίτια, συμπτώματα, ευρήματα αντικειμενικής εξέτασης, διαφορική διάγνωση, εργαστηριακή διερεύνηση όπου είναι απαραίτητη και θεραπεία. Πολύ βοηθητικός για τον ιατρό αναγνώστη είναι ο πίνακας-σύνοψη της φαρμακευτικής αγωγής που παρατίθεται στο τέλος κάθε ενότητας. Αξιοπρόσεκτη η καταγραφή των σχολίων που προκύπτουν από την κλινική εμπειρία των συγγραφέων.

Η προτεινόμενη θεραπεία είναι προσαρμοσμένη από τον μεταφραστή στα ελληνικά δεδομένα, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Το ύφος του βιβλίου είναι λιτό, σαφές και συνοπτικό. Ίσως θα βοηθούσαν ορισμένες εικόνες ή φωτογραφίες (π.χ. στις δερματολογικές νόσους). Επίσης κάποια νοσήματα εμφανίζονται σε λάθος θέσεις (π.χ. η ερλιχίωση και η ιογενής κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα στο τμήμα των αναπνευστικών νόσων).

Είναι ένα βιβλίο που δεν θα διαβαστεί από την αρχή ως το τέλος, αλλά αποτελεί ένα σύγγραμμα πολύ χρήσιμο στην καθημερινή ιατρική πράξη για τον οικογενειακό – γενικό ιατρό. Χωρίς να φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τα συγγράμματα αναφοράς κατά ειδικότητα, δίνει απαντήσεις σε πλήθος ιατρικών ερωτημάτων που γεννώνται κατά την κλινική εξέταση ή από το ιστορικό του ασθενούς και καλύπτει μεγάλο φάσμα γνώσεων, τόσο για τα επείγοντα, όσο και για τα χρόνια περιστατικά. Συνεπώς αξίζει η κοπιώδης προσπάθεια του μεταφραστή να προσφέρει το συγκεκριμένο εγχειρίδιο στον ιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τέλος, σημειώνεται ότι το βιβλίο διατίθεται απευθείας από τον μεταφραστή στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.iatrikistinpraxi.gr . Στην ίδια διεύθυνση μπορεί κανείς να βρει όλο το περιεχόμενό του σε ηλεκτρονική μορφή (και μάλιστα με ημερομηνία επικαιροποίησης για κάθε θέμα) και να σχηματίσει προσωπική άποψη για την ευχρηστία και τη βοήθειά του.

Βογιατζή Κατερίνα Επιμελήτρια Α ́ Γενικής Ιατρικής ΠΙ Σουρωτής